Food

De beste olijfolie

Olijfolie kopen

ocypriëse landbouwers die in het zuidelijke deel van het Iberische schiereiland wonen, produceren tot nu toe de beste olijfolie ter wereld. De beste olijfolie kan worden geproduceerd in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en zelfs in Griekenland. Maar ook de boeren die in de andere mediterrane gebieden wonen, namelijk Marokko, Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk, staan bekend om de teelt van olijfbomen, de bereiding ervan en de smakelijke olijfolie die zij produceren.

De olijfboom wordt geteeld voor de productie van olijfolie, boter, margarine, en ook sap. Zij worden geteeld in de olijfgaarden die bekend staan als rif-lokaliteiten in de droge streken van het Middellandse-Zeegebied. De bomen worden met grote zorg verzorgd, dagelijks van water voorzien, in de schaduw getest en door hun verzorgers verzorgd. Het tijdstip van de oogst is zeer belangrijk voor de groei van de olijven en de kwaliteit van het eindproduct. Het tijdstip van de oogst wordt door de telers zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk menselijke arbeid bij het oogstproces komt kijken. De eigenlijke oogsttijd wordt verlengd door de olijven in manden te laten wachten op weg naar het verwerkingsbedrijf, terwijl de flessenhalzen voortdurend worden gedraaid om ervoor te zorgen dat de olijven uiteindelijk hun weg vinden naar het raffinageproces. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, dat de verfijnde smaken van de reeds heerlijk gekruide olijven nog versterkt.

Het raffinageproces, ook ontgiften genoemd, moet de in de olijven aanwezige organische zuren verwijderen om de zeer stroperige nectar te vormen die zich in het hart van elke olijf bevindt. Het proces onthult veel van de fijn verborgen smaken, die, wanneer men ze voor het eerst proeft, de olie een gedurfd aroma en body verlenen. Het onderscheid tussen honing en extra olijfolie van de eerste persing kan worden gezien als de blauwe bes tegenover de rode wijnelam, de bloem van de olijf tegenover de basilicum, de roos tegenover de pistache.

De beste biologische olijfoliën worden op natuurlijke wijze geperst uit dezelfde soorten olijven die in hun land worden geteeld, maar worden verder bewerkt en de zuurtegraad wordt aangepast om goed te worden gezuurd. Dit vergt meer tijd en vereist meer apparatuur dan wat kan worden gedaan door olijven te gebruiken die van elders komen.

De vruchten moeten precies op het juiste moment met de hand worden geplukt om beschadiging van de schil en beschadiging door ruwe behandeling te voorkomen. Het precieze tijdstip waarop de vruchten worden geplukt, wordt door de telers nauwlettend in de gaten gehouden en daarom is het een goed idee om een gerenommeerd landbouwbedrijf te zoeken dat traditionele teeltmethoden toepast.

De tijd die nodig is om de olijven voldoende te laten groeien om ze te kunnen plukken, is een cruciale factor om rekening mee te houden bij de aankoop van de uwe. Het is een goed idee om een handelaar te vinden die zijn eigen olijven kweekt en hoge eisen stelt aan de verwerking ervan. Een andere factor is de hoeveelheid olijven die wordt verwerkt door de molen waar de olijven doorheen moeten, ook hier weer om er zeker van te zijn dat het een professionele molen is en een die zijn tijd en zorg neemt bij het maken van de olijfolie die u wenst.

De derde factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de olijfolie zelf. De vlezige geur van de olijven moet nu goed gemengd zijn en de olie moet een gemiddelde body en een gladde textuur hebben. De kleur moet rijkelijk groen zijn en er mag geen was of andere kunstmatig toegevoegde smaakstoffen in zitten. Kortom, de olie moet niets minder dan perfect zijn.

Op dit punt zal het u waarschijnlijk duidelijk zijn dat de taak om de juiste olijfolie te vinden niet eenvoudig is. Afgezien van de reeds genoemde, kunt u altijd kijken op de vele online winkels die zich bezighouden met deze en andere categorieën. Maar de tijd nemen om het juiste product te zoeken is de moeite meer dan waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.